sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Päiväretki Länsi Uudellamaalla 4.7.


Kauniin kesä lauantain kunniaksi ystäväni otti yhteyttä ja kysyi, haluanko lähteä heidän kanssaan Fiskarsiin käymään. Tämä sopi minulle mainosti, koska olin itsekin ajatellut että, jotain vastaavaa olisi kiva toteuttaa kun säät suosivat.



Olimme isännän kanssa aikoinaan käyneetkin Fiskarsissa, mutta silloin olimme lähempänä liikkeiden sulkemista, niin käyntimme painottui makasiinien alueelle.

Tällä kertaa olimme kaverin ja hänen avopuolisonsa kanssa hyvissä ajoin liikenteessä, starttasimme jo klo 11. 

Toriliiteri
 Kun saimme auton parkkiin Fiskarsissa, kävimme hakemassa Toriliiterin infosta kartan alueesta ja suuntasimme kohti yläruukin kulttuuripolkua. Tämän reitin varrella sijaitsee mm. Fiskarsin museo. 

Emme kävelleet koko polkua vaan oikaisimme panimon kohdalla (Rekolan panimo, siirtynyt Fiskarsiin 2014).

Ylä'ruukin Peltorivi
Siitä jatkoimme matkaa kohti kellotornirakennusta, jonka läpi kävelimme, Pit stopin teimme Cafe Antiquessa, kellotornin kaarien alla. Itse leivottua sämpylää ja pullaa mutustimme ja kyytipojaksi Laitilan limppareita. Tästä jatkoimme Fiskars shopin läpi ja kohti makasiineja.  Paluu matkalla autolle ohitimme ”Pikku-Pässi”-veturin( Pikku-Pässi veturi on Krauss&Co:n valmistama veturi vuodelta 1890). Valmistusnumeroltaan 2517/1981. Kyseinen veturi on ollut käytössä Fiskarsin radalla vuoteen 1952 asti.  Nykyään Veturi tehtävä on olla kaupungin muistomerkki).

Ålsviken järvi maisemaa-
 Kulttuuripolun varrelta


 Ålsviken





Kuollut samakko Peltorivillä
Pikku-Pässi veturi



Vanha palo-auto kulkemassa Fiskarsin läpi

Kellotorni
Viljamakasiinien sillan alla






rautapata kukkaruukkuna
Tukista tehty ruukku





etana  Vanhalla myllyllä

Mahtava tauko paikka, kellotornin alla
Tauko kellotornin alla














Fiskars tietoa:
Fiskari (suomeksi) on kylä ja taajama Raaseporin kaupungissa entisen Pohjan kunnan alueella Läntisellä Uudellamaalla.
Kylässä sijaitsee entisen Fiskarsin rautaruukki, joka on perustettu vuonna 1649.  Fiskarsissa on nykyään vahva käsityöläis- ja taitelijayhteisö.
Laajempaa infoa Fiskarsista: http://www.fiskarsvillage.fi/




Päätimme meno matkalla poiketa myös viereisessä Billnäsin kylässä. Ajoimme kylän läpi pikaisesti mutta emme pysähtyneet, vaan jatkoimme matkaa kohti Raaseporin linnaa.

Billnäs: Pinjainen(suomeksi) sijaitsee  Raaseporin kaupungissa Kuninkaantien varrella. Billnäsin entinen rautaruukki kuuluu osana Pohjan ruukkien maisemaa Suomen kansallismaisemiin.


Raaseporin linna sijaitsee Snappertunan kirkonkylässä, Raaseporinjoen varrella.  Alueen historiallisissa rakennuksissa toimii Linnavoudin tupa, joka pyörittää kahvila ja ravintola toimintaa alueella. Kesäisin Suomen suurin Ruotsinkielinen kesäteatteri, Raaseporin teatteri järjestää näytöksiä alueella.




Raaseporinlinna

Uusi sisäänkäynti
(Restautointi käynnissä sisäänkäynnin luona)

Linnanpihaa

Ritarisali

Linnan pihaa

Ritarisali

Entinen sisäänkäynti (Porttitorni)



Linnavoudin tuvan lampaita

Linnavoidin tuvan sikoja













Linnavoudin tuvan pihapiiristä löysimme sikoja ja lampaita aitauksista, myös nurmella oli paljon ihmisiä picknickillä. Kesäteatterin lämmittely laulut raikuivat myös taustalla. Näytös taisi olla alkamaisillaan. Portaiden juurelta ostimme 5€ hintaiset liput linnaan ja lähdimme kiipeämään portaita ylös. Ystäväni muisteli että ennen oli kuljettu porttitornin kautta. Mutta se oli nyt suljettu.



Paluu matkalla ohitimme Farjevikin kylän, emme pysähtyneet siellä mutta googletimme paikasta ja totesimme että tämä kylä tulee tutustumis listalle.
Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut kesäpäivä retki, pääsin tutustumaan Fiskarsiin paremmin ja muihinkin Ruukkeihin. Myös listallani ollut Raaseporin linna tuli käytyä läpi.  Kiitos S&M kun sain olla seurassanne.

-P-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti